Banyolarımızın vazgeçilmezi havluları her gün onlarca kez kullanırız ancak nasıl üretildiğini pek azımız bilir. Bu yazımızda, havlunun tarlalardan başlayıp, banyolara uzanan yolculuğunu kısaca sizlere aktaracağız.
Havlunun yolculuğunun ilk adımı,hammaddeden iplik üretimidir. Yüksek su emicilik, yumuşaklık gibi özelliklerinin yanı sıra, üretim aşamasındaki boya alabilirliği, dayanıklılığı gibi özellikleriyle,havlu üretiminde genellikle pamukkullanılır. Bununla birlikte keten de tercih edilen bir liftir. Pamuğun dayanıklılığını ve renk parlaklılığını arttırmak için son yıllarda polyester de, pamukla birlikte karıştırılarak, havlu üretiminde kullanılır hale gelmiştir.
Dokumaya en uygun lif olan pamuğun hasatının ardından bobin, çözgü, haşıl, tahar, atkı gibi bir dizi işlemden sonra iplik, havlu üretimi yapan fabrikalarda dokumaya hazır hale gelir. Üretim süreci, zemin ve havların birlikte dokunması ile elde edilen havluların boyama işlemiyle devam eder. Ağırlıklı olarak dokuma sonrasında yapılan boya işleminin akabinde, konfeksiyon ünitesinden geçerek artık kullanılmaya hazır bir havlu ortaya çıkar. Nadiren de olsa, iplikler boyama işleminden geçtikten sonra dokunur. Bu şekilde üretilen havlulara ipliği boyalı havlu denir. Ancak bu, maliyeti arttıran bir faktör olduğundan genellikle boyama işlemi sonraki aşamaya bırakılır. Son olarak dikim işlemi ile havlu üretim süreci tamamlanmış olur. Plaj havlularında ise, diğer havlulardan farklı olarak boya dışında baskı veya ipliği boyalı havluyla üretim yapılabilir. İpliği boyalı havlular daha uzun ömürlü olsa da yüksek maliyeti nedeniyle çok sık tercih edilmez. Plaj havlularında sık tercih edilen top boya tekniğidir. Plaj havluları sıklıkla top boya tekniği ile boyanarak baskıya girer. Kadife havluların üretiminde ise, standart havlu üretiminden farklı olarak bukleler kesilerek dik durması sağlanır. Bu havluların dışında, dokuma sırasında desen verilerek kendinden desenli Jakarlı havlular da yapılmaktadır.
Havlu, günümüzde pek çok farklı tasarımda karşımıza çıkıyor. Kenarı farklı dokunmuş havlular, bordürlü havlular…Havlunun bir bölümünün havsız dokunması tasarım farklılıklarına yol açarak tüketici için pek çok seçeneğin ortaya çıkmasına neden oluyor.
Yazımızda sizlere kısaca havlu üretiminin ana başlıklarından söz ettik. Kaliteli bir havlunun yüksek su çekme, suyu hızlıca emme gibi özelliklere sahip olması gerektiğini başka yazılarımızda da belirtmiş, havlu seçimi yaparken amacınıza ve kendinize uygun bir havlu seçmenin esas olduğunu sizlere aktarmıştık. Kaliteli bir havluyu diğer havlulardan ayıran özellikleri merak edenlerin “Kaliteli bir havlu almak için dikkat etmeniz gereken 5 nokta” başlıklı yazımıza göz atmalarında yarar var.